2009. február 23., hétfő

Egy szolnoki gyűjtő kincsei
Sisi személyével,magyarországi kultuszával kapcsolatos kiállítást nyílt Szolnokon. A kiállított tárgyak nagy része a szervező, Tóth Andrásné Marika tulajdonát képezik. A rendkívül nyitott, szimpatikus rendezőnőnek tavaly már volt egy kisebb kiállítása az Erzsébet Királyné Emlékév kapcsán. Annak a Szolnok közeli Rákóczifalva Macimúzeuma adott otthont. Bár a helyszín kissé talán eldugott, és a nagyközönség előtt nem annyira ismert, mint a megyeszékhely - mégis elmondható, hogy hatalmas érdeklődés övezte már azt is.


A jelenlegi kiállítás a megyeszékhelyen található Aba-Novák Kulturális Központban került megrendezésre; az 5.Jász-Nagykun-Szolnok megyei Esküvői Kiállítással egy időben.
Az érdeklődés most még sokkal nagyobb volt, mint a tavalyi "előkiállításon". A 2009. február 7-i megnyitó olyan telt házzal zajlott, hogy a 400 fő befogadása csak 2 megnyitó megtartásával volt lehetséges.

Marika kiállítását a megnyitó utáni hétvégén csodáltuk meg. Erre a tárlatra saját gyűjteményén kívül a Sisi Baráti Kör elnökétől, Szabó Margittól is jó néhány relikviát kapott kölcsön. Valamint az Index internetes oldal "Sissi császárné a színházban" topic tagjainak emléktárgyai is szép számmal megjelentek.

Vannak itt festmények, fényképek, legyezők, Erzsébet képmásával díszített ajándéktárgyak a régmúltból és napjainkból.

A kiállítás végigvezet minket Erzsébet kora gyermekkorától kezdve, a magyarok iránti szeretet, a későbbi magány és kétségbeesés fázisain keresztül egészen Genfben történt, 1898-as erőszakos haláláig.
A szervező elsősorban nem korabeli dokumentumok bemutatására fókuszált, hanem a ma is népszerű császárné/királyné személyiségét, érdeklődési körét, és halála után kialakuló kultuszát igyekszik elénk varázsolni.
Akad azért kivétel is: Erzsébet egykori eredeti cipője a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann Múzeumból került a tárlóba, ahol is a kiállítás csúcspontjaként díszeleg.

Szintén rendkívül értékes, és a szegedi Móra Ferenc Múzeum Fekete Ház múzeumának nagyvonalúságát bizonyítja, hogy megcsodálhatjuk Erzsébet bronzzal borított vasszobrát, amely a mindennapokban a múzeum bejáratát őrzi.

A Jászberényben található Jász Múzeum pedig azt az eredeti, 1857-ben a jász bandériumnak ajándékozott zászlószalagot adta kölcsön, amelyet magától a királynétól kaptak ajándékba anno.


Nincsenek megjegyzések: