2016. január 10., vasárnap

Folytatom a blogot!

Jó néhány évig hanyagoltam ennek a blognak a folytatását.
Ami nem jelenti azt, hogy ez idő alatt ne foglalkoztam volna Erzsébet királynéval. Ugyanúgy "bennem él", ugyanúgy "velem van" minden nap azóta is.
Most úgy döntöttem, folytatom az írást, és remélem, régi és új olvasók is rám találnak majd.:)

A régi betléri bejegyzésemhez kapcsolódva folytatom a blogolást, egy sajnos már befejeződött eseménysorozatról.2015. június 4-től szeptember 30-ig időszaki kiállítást rendeztek Erzsébet tiszteletére a betléri Andrássy-kastélyban. Szlovákia történetében ez volt az első emlékkiállítás, amely Sisit helyezte a középpontba.
A tárlatot sajnos nem láttam, csak ismerősök, barátok élményein keresztül ismerhettem meg.

Valamint a MúzeumCafé című időszaki kiadvány 2015/4. száma közölte  Basics Batrix  írását erről a gyűjteményről és az egész betléri kastélymúzeum átalakításáról.


A Sisi személyéhez fűződő tárlat legtöbb darabja Magyarországról érkezett, zömében a Nemzeti Múzeum és a Gödöllői Királyi Kastély jóvoltából.
Természetesen szlovák tulajdonban lévő kincsek is bemutatásra kerültek, hogy minél sokrétűbb és teljesebb képet kapjunk Erzsébetről, valamint az Andrássy család és a Habsburgok viszonyáról.
Köztudomású, hogy Andrássy Gyula a '48-49-es forradalom és szabadságharc aktív résztvevőjeként emigrációba kényszerült, ahonnan csak 1857-ben térhetett haza a "szép akasztott" - ahogy a párizsi távolléte során emlegették a jóképű grófot.
Kiemelkedő szerepe volt Deák Ferenc mellett, és vele együttműködvén a Kiegyezés létrejöttében.

Személyét gyakran emlegetik együtt Erzsébet királynééval - joggal. Kölcsönösen tiszteletteljes, őszinte barátság és bizalom kötötte össze Őket, egészen a gróf 1890-ben bekövetkezett haláláig.


Az Andrássy Kastélyban 2015. június 4-én rendezett megnyitóról a a Rozsnyó-vidék oldala számolt be június 9-én.

Ide kattintva található a cikk, sok-sok fényképpel illusztrálva.

(A képekért köszönet az erzsebetszobor.eoldal.hu üzemeltetőjének.)

A betléri kastélyban (a Gödöllői Királyi Kastélyhoz hasonlóan) Sisi hasonmást választottak, aki az Andrássy Gyula által Ferenc József számára készíttetett trónszéken ülve fogadta az audienciára érkező látogatókat.A szlovák hasonmás: Erika Došeková


A magyar hasonmás: Szabó Dóra


(Kép forrása: www.bumm.sk)


Őszintén sajnálom, hogy lemaradtam erről a tárlatról, de kárpótoljuk magunkat egy kis youtube videóval, amelyet a Kastélyról készített Vincze Péter Antal.Nincsenek megjegyzések: