2009. március 9., hétfő

Erzsébet királyné Emlékév

A Gödöllői Királyi Kastély, mint az Erzsébet-kultusz magyarországi központja, 2007-ben hármas évfordulót ünnepelt a királynéval kapcsolatosan: koronázásának 140., első magyarországi látogatásának 150., születésének 170. évfordulója alkalmából. A három évfordulóhoz kapcsolt eseménysorozattal a Kastély egész évben figyelmet érdemlő, színes programok helyszíne volt.
Az emlékév kiemelkedő eseményei közé tartozott az Erzsébet királyné mítosza című időszaki kiállítás megnyitása. Csodálatos, egyedi relikviákat láthattunk itt. Ilyen volt pl. Erzsébet autográf végrendeletének egy részlete, amelyet magyar nyelven írt, és így szólt: "A fekete táskámat kell Idának a hogy megbeszéltük, halálom után felmetszeni. Értékeset nem tartalmaz, Érzsébet".
A fekete táska Erzsébettől elválaszthatatlan volt, személyes, lelkének fontos kincseit mindig magánál hordta benne. Mint halála után kiderült, összes versének nyomtatása is megtalálható volt itt - többek között. Ferenczy Ida, az egyik, vagy tán a leghűségesebb barát pedig maximálisan úrnője kívánságai szerint intézkedett.
Szintén ez alkalomból jelentette meg a Kastély Farkas Zsuzsa-Kaján Marianna-Kovács Éva: Erzsébet királyné emlékezete képeslapokon című könyvét, (mely a magyarországi emlékhelyekről készült korabeli képeslapokat dolgozza fel érdekes információkkal kísérve) és a főként Erzsébet-portrékat tartalmazó reprint képeslapsorozatot (kissé talán a külföldi példát kopírozva).

Az emlékév egyik legnépszerűbb eseménye volt a hasonmásverseny, amelynek során 150 pályázó közül került megválasztásra a Gödöllői Kastély Királynője, Szabó Dóra . Az azóta megrendezésre kerülő eseményeken Ő, mint a királyné mai megtestesítője fogadja a vendégeket; mi több, időről időre audenciát is tart a kastély Dísztermében.

Nincsenek megjegyzések: